Как да почистваме зъбите си с брекети ли алайнери?

Как да почистваме зъбите си с брекети ли алайнери?

Всеки пациент, който стартира лечение при нас, получава като подарък комплект за устна хигиена. Зъбите се мият след всяко хранене, не трябва да остава храна по брекета или около него. Представете си самият брекет като едно квадратче. Трябва да се почисти от всички страни. Отпред, отгоре, отдолу, ляво, дясно и междузъбните пространства.

миене text

Какво има в комплекта и как става това:

  1. Четка за зъби (механична или електрическа/УЗ) - Почиствате брекетите отпред с въртеливи движения. След това поставяте четката отгоре под 45 градуса наклон, после същото движение прилагате от долната страна на брекета. Използват се четки с твърдост medium.
  2. В комплекта имате travel четка, която можете да носите винаги в себе си четка text
  3. Интердентални четки за зъби - използват се основно малките към средни размери или по предписание от лекуващият ортодонт. С тях почиствате лявата и дясната страна на “квадратчето”.
  4. Конец за зъби - Използването на конец за зъби е затруднено заради ортодонтската дъга, която минава през всички брекети. За целта има водач, който прекарва конеца под ортодонтската дъга. Разбира се използването му отнема време, но профилактира образуването на кариес в междузъбните пространства.
  5. Ортодонтски восък - Самите брекети са със загладени повърхности. Имат кукички, които са като топчета и са гладки. В случай, че някой от изброените неща Ви създават дискомфорт или дъгата леко излиза на най-задните зъби, можете да използвате восък. Откъсвате малко топче и с ръка го поставяте на мястото, където Ви създава дискомфорт. Ако падне, поставяте ново. Няма причина за паника ако погълнете част от восъка. восък text
  6. Стоматологично огледало - Ще разполагате с такова огледало с цел да огледате задните зъби за остатъци от храна и при нужда да почистите зъбите.
  7. Пясъчен часовник - Трябва да знаете, че миенето на зъби ще Ви отнема повече време докато сте с брекети. Отделянето на нужното време и внимание ще бъде гаранция за здрави и бели зъби след лечение.

Можете да видите как изглежда този комплект в профила ни в тик ток @baevorthdontics Ще ви насочим към избора за паста за зъби и вода за уста, която да използвате ежедневно. Има различни ортодонтски серии. Спазвайки стриктно нашите инструкции ще редуцирате количеството на плака, зъбен камък и шанса от развитие на кариес.

Допълнителни средства за устна хигиена.

В допълнение към всичко това можете да си закупите зъбен/орален душ. Има различни марки и модели. Ние ще Ви помогнем в избора и ще Ви разясним към какво да се насочите и как да го използвате!