Какво е ортодонтия?

Какво е ортодонтия?

Ортодонтията е тази част от денталната медицина, която се занимава с правилното подреждане на зъбите в правилна захапка. Ортодонтските лечения рядко са кратки, в повечето случаи - продължителни. Използват се снемаеми апарати в периода на млечно съзъбие най-често за лечение на вредни навици.

В периода на смесено съзъбие, 7-12 години, се провежда при нужда ранно ортодонтско лечение (ФАЗА 1) със снемаеми и фиксирани апарати. Използват се детски шини пластинки, апарат за разширение, 2х4 брекети, лип-бъмпер, местопазители, алайнери и др. Целта на това лечение е да се създадат условия за нормален пробив на всички постоянни зъби. След като се оформи цялото постоянно съзъбие в пубертета се прави оценка за последващо пълно ортодонтско лечение.

При завършен първи етап успешно, ФАЗА 2 е доста по-краткотрайна и неусетна за пациента. При децата се използва периода на акивен РАСТЕЖ, който е най-силен по време на пубертета. Ортодонтското лечение при възрастни пациенти също е възможно. При хора над 18 години силен растеж липсва. Зъбите и челюстите вече са завършили своето развитие.

Мит - “Твърде съм възрастен за ортодонтско лечение!”.

Няма горна граница за стартиране на пътя за красива усмивка! Всеки пациент може да бъде лекуван при желание. Леченията се различават от тези при децата. Използват се помощни апарати и подреждаме зъбите, с което подпомагаме почистването и улесняваме хигиената.