Какво трябва да направя преди да започна ортодонтско лечение?

Какво трябва да направя преди да започна ортодонтско лечение?

Преди да стартирате своето ортодонтско лечение, Вие трябва да имате изготвен план на лечение. Зъбният камък и плака трябва да бъдат почистени, не трябва да имате кариозни зъби. Ендодонтски лечения и релечения се правят преди иницииране на подреждането. Не трябва да има налични корени и др.

В случай, че се планират поставяне на протетични конструкции - мостове, коронки, оувърлей, те трябва да са временни за дългосрочно използване. Финалните протетични конструкции се поставят след приключване на ортодонтското лечение.

Имам изваден зъб и ще ми поставят имплант, какво да правя? Поставянето на зъбен имплант се извършва към края и след приключване на ортодонтското лечение. Трябва да сте информирани, че веднъж поставен, денталният имплант НЕ се мести. Аке вече имате вече поставен такъв, лечението може да бъде по-сложно.

Имам зъбен камък/кариес, а съм с брекети. Трябва ли да ми се махнат, за да се почистят зъбите/да се лекува кариеса?

Разбира се, че НЕ трябва да Ви се свалят брекетите. Важно е да промените навиците си и да подобрите хигиената си. Желателно е да следвате нашите указания за поддържане на отлична орална хигиена, а именно след всяко хранене, точно както сме Ви инструктирали и демонстрирали.

Понякога, за да се премахне зъбният кариес е необходимо да се свали ортодонтската дъга, ако пречи за изолацията с кофердам. Зъбният камък се почиства по стандартна процедура, като внимателно се манипулира около брекетите. Лечението на кариеси по време на ортодонтско лечение се случва рядко, но все пак се случва! Съветваме всеки пациент да посещава лекуващият го стоматолог на по чести интервали, например 3-6 месеца, с цел ранна диагностика на кариес и профилактика на усложнения като пулпит, който би довел до девитализиране на зъба и ендодонтско лечение.